25 Şubat 2015 Çarşamba

Prof. Dr. Mine GENCEL BEK'in MIT ve Boston Gözlemleri

Prof. Dr. Mine GENCEL BEK Fullbright ve TÜBİTAK desteği ile Massachusetts Institute of Technology (MIT) Comparative Media Studies bölümünde geçirdiği bir buçuk yılın değerlendirmesini İLEF’te yaptı.




“Geleceğin Üniversitesi mi? MIT, Açılımlar ve Olanaklar” başlıklı sunuş ve bilgilendirme toplantısında paylaştığı satır başları şöyleydi:

- “Başka bir üniversiteye geçici süreyle görevlendirilmek” olarak tanımlayabileceğimiz sabbatical’a yedi yılda bir gitme şansınız var, değerlendirin.
- Farklı disiplinlerden hocaların ve öğrencilerin bir araya gelerek yaptıkları çalışma grupları çok başarılı.
- Yalnızca kuramsal bilgi yok. Birlikte üretip uygulamak esas: Bilgisayar yazılımcıları, ekonomistler, siyaset bilimciler, gazeteciler vb. aynı masa etrafında üretiyor.
- E-postalar düzenli kontrol ediliyor ve çok hızlı yanıtlanıyor. Bizim hocalarımıza e-posta gönderildiğinde çok geç yanıt geliyor ya da yanıt gelmiyor. Dayanışma eksikliği var.
- Ders verme pedagojisine dair daha fazla gözlemim oldu. Ne anlatılacağı değil, nasıl anlatılacağı daha fazla önemseniyor.
 Bizim öğrencilerimiz alınmasın. Ama MIT’de öğrenciler pazarlık yapmıyor. “5 makale olmasa, 2’sini okusak. Vize konuları finalde dahil mi?” diye soran yok.
- Öğrenciden öğrenen profesörler var. Pek çok toplantı lisans öğrencilerine de açık.
- Annotation app ile hocalar öğrencilerin en çok altını çizdiği yerleri, makaleden nasıl bağlantı kurduklarını, makaleyi doğru anlamlandırıp anlamlandırmadıklarını görüyorlar.
- Araştırma bulguları toplumla buluşturuluyor.
-Şehir (Boston) çok büyük avantaj. Harvard, Boston Collage ve Tufts gibi okulların aktiviteleri de takip edilebiliyor.
- Harvard ve MIT bazı açılardan farklı. Harvard daha aristokratik, formal bir üniversite. MIT ise kapısız, duvarsız.
- Şirketler de üniversite laboratuvarlarında üretilenleri görmeye geliyor. Hem iş kollarına, hem topluma açık üniversite.
 “Feel free to comment” yazan, post-it yapıştırabileceğiniz bölümler var. Tartışma ortamı hakim.
- Masalar dikdörtgen değil yuvarlak ve kare. Kapılar şeffaf, cam. Fiziksel mekan da çalışma koşullarını etkiliyor.
- Undocumented America (Kayıtsız yurttaşlar) workshop’unda çocuklara deneyimlerini anlatmaları alternatif yollarla soruluyor. Oyuncakları kullanarak anlatıyorlar hislerini.

   Olumsuz koşullar:


  •     -20 dereceyi bulan çetin kış şartları
  •   Sağlık sigortası ücretinin çok yüksek olması. Fullbrigt sağlık sigortasını karşılıyor. TÜBİTAK ise karşılamıyor. 
Hocamızın sözünü ettiği  sanal uzamda müzakere etme ve karar alma aracı olarak geliştirilen Loomio ile ilgili yazısı için:
http://t24.com.tr/yazarlar/mine-gencel-bek/konusmayi-eyleme-donusturmek-icin-teknoloji,11350